VIZUALNA ETNOGRAFIJA

Osvoboditev/Zasedba Filozofske fakultete - vizualno gradio (Skupina Angažirani) 21min, marec 2012
23.11.2011 je gibanje MSU zasedlo Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani. Zasedba je trajala dva meseca. Aktivnosti potekajo še naprej. Gre samo za delček trenutno urejenega vizualnega gradiva. Predstavlja pet sklopov: začetek, prve dneve, osvoboditev OEiKA, protest "Znanje nima državljanstva" in prekinitev zasedbe. Ta posnetek je urejeno vizualno gradivo narejeno za festival Dnevi etnografskih filmov, ki je potekal v Etnografskem muzeju 12.3.- 16.3.2012.

En Espaňol:
El 23.11.2011, el movimiento MSU (Nosotros Somos Universidad) ha ocupado Facultad des Artes en Universidad de Ljubljana. Video es documentacion organizada. Ocupacion duraba dos meses. Documentario presenta cinco importantes partes de ocupacion: 1. comienzo, 2. primeros dias, 3. ocupacion de departamento de antropologia social, 4. protesta por los becas por estudiantes extranjeros, 5. final de ocupaciòn. En el primer escena se mira ocupacion, despues discurso de rector, decano y lìder de estudiantes con gorro de CHE. Despues se mira ocupacion de aulas, asamblea democratica, el primer noche y otros asambleas en facultad y nuestro departamento, protesta por becas.


Misliti družine (Študentje OEKA) 16 min, marec 2012
Študentje Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani smo posneli kratek film, v katerem predstavljamo mnenja in stališča svojih profesorjev o družbi, kulturnem značaju družine in Družinskem zakoniku, ki je bil državni zbor Republike Slovenije sprejel 16. junija 2011. Velika kontroverznost zaradi legalizacije posvojitev otrok v istospolne skupnosti je vodila do razpisa referenduma 25. marca 2012, na katerem je bil Družinski zakonik ovržen.

Zakaj naj bi bilo mnenje kulturnih antropologov tehtno in upoštevanja vredno? Kot pravi britanski kulturni antropolog Robin Fox je sorodstvo za antropologijo to, kar je logika za filozofijo in akt za umetnost. To pomeni, da je zanimanje za sorodstvo v sami srži naše discipline.

Govorci v filmu iz antropološkega zornega kota presojajo zakonik, o katerem smo odločali na referendumu 25. marca 2012. Omenjajo tudi nekatere pomanjkljivosti zakonika, ki pa po njihovem mnenju niso bistven razlog, da bi zakoniku nasprotovali. Poudarjajo, da družinski zakonik prinaša pozitivne spremembe, saj pravno ureja družbeno realnost, olajšuje življenja vseh državljanov in državljank Republike Slovenije in otrokom prinaša večjo socialno varnost.
Dobrodošli v Gorenje (Aljoša Dujmić, Denis Oprešnik, Jurij Benko) 16 min, november 2011
Film predstavlja pogled delavcev velenjskega proizvajalca gospodinjskih in električnih aparatov Gorenje na delo in delovne razmere v podejtju.