ponedeljek, 25. marec 2013

AngartFilm - Študentska gibanja 1968-72


AngartFilm - Študentska gibanja 1968-72

V četrtek, 28.3.2013 ob 19:00 h, si bomo na dogodku AgartFilm na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo, Filozofske fakultete, Zavetiška 5 
ogledali dokumentarni film POVEČAVA: Študentska gibanja 1968-72 v režiji Slavko Hrena.
 Po ogledu bo sledil pogovor z avtorico filma Majdo Širca 
in
 protagonistom tega obdobja dr. Iztokom Osojnikom.
Študentsko gibanje v teh časih je bil globalen fenomen. Vzniknila so različna gibanja po celem svetu, ki so tudi na nek način profilirala gibanja na sploh. Študentje po celem svetu so se začeli upirati proti obstoječemu sistemu. Politične reforme, ki so zaznamovale družbo, ekonomijo in visoko šolstvo so šle po poti liberalizacije. V različnih pogledih je bilo to obdobje prelomno. Podobne zahteve so bile tudi na zadnji zasedbi Filozofske fakultete po celovitem študiju in demokratizaciji univerze. Principi organiziranja po načinu takrat samoupravne demokracije imajo zelo podobno konotacijo z današnjo direktno demokracijo. V obeh primerih je zasedba Filozofske fakultete bila nekaj prelomnega za generacijo, obdobje in družbo. Iz današnje perspektive je to obdobje daleč, po drugi strani pa zelo blizu ali pa celo ne?
Posnetki, ki jih bomo videli, so bili prvič v javnosti uprizorjeni leta 1996. Nekatere te posnetke je dolgo hranila policija, ostali pa so pristali v "bunkerju". Med drugim so tudi posnetki nedokončanega filma Želimirja Žilnika. V vseh primerih gre za posebne posnetke, že same po sebi vredne ogleda. 
Podrobnosti nam bo pojasnila Majda Širca, ki je avtorica, publicistka, novinarka, urednica, blogerka, nekdanja poslanka in ministrica za kulturo. 
Kako je prišlo do zasedbe? Kako je notranje delovala zasedba med akterji in vplivala na ljudi, pravzaprav vse do danes nam bo pojasnil antropolog in poet dr. Iztok Osojnik.
Dogodek bo moderiral Miha Novak.

Vljudno vabljene in vabljeni!
Ni komentarjev:

Objava komentarja